Program

Program för våren 2021 är ännu inte

klart vilket beror på Corona och reglerna 

som råder.

Vi återkommer med program, så håll ut!

Program våren/sommaren 2020Pga rådande situation med Corona är LANDET OSS OCH VÄXTLOPPISEN INSTÄLLT!


För information angående öppna trädgårdar kommer information med ganska kort kort varsel via mail

och facebook.

 


Medlemskväll

 

När: onsdagen den 22 januari kl 19.00.

Var: Kulturhuset Anders i Höör.

 

Marjatta Elmelid visar bilder och berättar om en resa till Sör-Hidle; Norges största turistattraktion inom trädgård. På en vind-pinad skärgårdsö utanför Stavanger har ett tropiskt paradis fått växa fram. Hur mycket kan man tänja på gränserna?

Carina Ernemyr har gjort en trädgårdsresa över tre danska öar i augusti 2019 och kommer att visa bilder från danska trädgårdar.

Avslutningsvis berättar Magdalena Stjerndahl om koloniträdgårdens historia, från livsmedelsbrist till avkoppling i det gröna.

Kostnad för fika 40 kr

 

Anmälan: till Else senast 20/1: else.haugaard@hotmail.com


 

Kallelse till årsmöte och trädgårdsmyller

 

När: onsdagen den 12 februari kl 18.30

Var: Kulturhuset Anders i Höör

 

Efter sedvanliga, raskt avklarade årsmötesförhandlingar är det dags för ett föredrag av Christina Winter.

Vad ska du odla för att hjälpa naturen på traven? Christina kommer att berätta och visa bilder på humlor, solitärbin och andra småkryp som fungerar som medarbetare i din trädgård.

Christina är hortonom och arbetat med yrkesmässig trädgårdsodling i 30 år. Hon medverkar regelbundet i Hemträdgården och andra trädgårdstidningar. Hon har också skrivit boken Trädgårdsmyller, som kommer att finnas till försäljning. Ta gärna en titt på Christinas hemsida www.christinawinter.se  Hon finns även på FB –”Trädgårdsmyller”

 

Kostnad för fika 40 kr. Icke-medlem betalar 120 kr för föredrag och fika.

 

Anmälan: till Else senast den 7/2: else.haugaard@hotmail.com

 

 

Mormorsväxter

 

När: onsdagen den 4 mars kl 18.00 – observera tiden!

Var: Kulturhuset Anders i Höör

 

En traditionell mormorsträdgård karaktäriseras av ett urval gammaldags växter med naturlig frodighet som ger njutning för alla sinnen, ett kulturarv väl värt att förvalta. Inger Palmstierna är hortonom, trädgårdsskribent och författare till ett stort antal trädgårdsböcker. Denna kväll delar hon med sig av sitt kunnande om dessa kära växter.

Kostnad för medlem 100 kronor, icke-medlem 140 kronor inklusive fika

Anmälan: senast 1 mars till lisaborling@gmail.com

 

 

Ympning av äldre äppelsorter

 

När: Lördagen den 28 mars kl 13.00 – ca 16.00

Var: Hantverkshuset i Södra Rörum              Anita Larsby 070-6970350

 

När genbankskurator Inger Hjalmarsson föreläste för oss om gamla äppelsorter, kom ett önskemål upp om att vi skulle kunna föröka några av dessa gamla sorter själva. Inger är snäll och plockar ympris av goda sorter åt oss, från deras genbank, och så gör vi egna träd.

Tag gärna med en vass kniv och 3 stora krukor.

 

Kostnad 300 kronor. Material till 3 träd och fika ingår. Obs! Max antal deltagare 8!

 

Anmälan: senast den 23 mars till i.cederberg@telia.com

 


Pga rådande situation med Corona är LANDET OSS OCH VÄXTLOPPISEN INSTÄLLT!


För information angående öppna trädgårdar kommer information med ev ganska kort kort varsel via mail

och facebook.

 

Landet Oss flyttar till landet! 

 

När: onsdagen den 22 april kl 18.30

Var: Kulturhuset Anders i Höör

 

Att odla grönsaker och blommor är väldens bästa jobb! Men finns det verkligen någon framtid för småskaliga bönder? Cecilia Ward från Landet Oss berättar om resan från stadsodling till grönsaksodling på en gård utanför Höör och om hur viktig lokal matproduktion är för en hållbar framtid. Landet Oss drivs av Monika Bengtsson och Cecilia Ward som odlar grönsaker och snittblommor åt lokala restauranger, florister och privatpersoner. De är några av krafterna bakom REKO-ring Malmö och REKO-ring Höör och brinner för lokal matproduktion.

 

Kostnad för medlem 80 kronor, icke-medlem 120 kronor inklusive fika

 

Anmälan: senast den 20 april till janna.l.satofta@gmail.com

 

 

Växtloppis

 

När: Mors Dag söndagen 31/5 kl 11.00 – 13.00

Var: Hallaröds gamla skola

 

Vårens höjdpunkt, vår väletablerade växtloppis! Det är lika roligt att köpa som att sälja och fikat är legendariskt.

Om du vill sälja betalar du som medlem endast med en vinst till lotteriet eller en kaka till serveringen. Vi vill ha många försäljare – varför inte dela med dig av ditt överflöd och komma hem med annat spännande! Du har säkert plats i trädgården för mer!

 

Anmälan för säljare till Else senast den 29/5 per mail till else.haugaard@hotmail.com eller sms till 070-964 67 77 eller ett vanligt telefonsamtal till 0413-55 20 68


 

 

Öppna trädgårdar!

 

Det roligaste som finns är när föreningen har förmånen att kunna bjuda in till medlemmarnas trädgårdar. Det är en av de mest uppskattade programpunkterna och alla trädgårdar är spännande att se. Det handlar ju inte om en helt öppen visning, utan inbjudna är just medlemmarna i din egen förening. Vi har överseende med kirskål och planteringar som inte blev riktigt som det var tänkt. Även andras ”problem areas” kan man lära sig något av och din trädgård behöver absolut inte platsa i en trädgårdstidning för att vara intressant att ta del av.

 

Säsongen 2020 har vi redan nu glädjen att kunna välkomna alla till tre riktiga pärlor:

 

April – öppen trädgård i Ludvigsborg

När vårens lökväxter visar sig från sin finaste sida är vi välkomna till en riktig finsmakarträdgård i Ludvigsborg mellan Höör och Hörby. Håll utkik efter mer information på hemsida och mail!

 

Onsdagen den 27 maj är vi välkomna till Vibeke och Jan Nilsson, Forestad 4004, 26454 Ljungbyhed från klockan 18.00.

Deras trädgård är parkliknande med vandrande skugga. Här trivs många olika rhododendron, primulor, trillium och hostor med mera. Här finns också skenkamelia, glanskörsbär, maackia, olika sorters magnolior och blomsterkorneller samplanterat med rosor, pioner och klematis. Vi hittar också ett växthus i gammal stil och köksträdgård i terrassodling.

Egenodlade plantor till försäljning. Vi blir bjudna på fika!

Anmälan senast söndag den 24 maj till Mia.

Mailadress: annmarie_mia@yahoo.se

Samåkning från pendlarparkeringen vid Åkersberg kl.17.30.Juni – öppen trädgård i Ormanäs

Välkommen att besöka en mycket vacker och välplanerad trädgård med många olika sorters bambu och rhododendron.

I denna trädgård finns både levande vatten och en pittoresk ruin.

Exakt datum och färdbeskrivning kommer på mailen och hemsidan när det närmar sig.


 

 

Ovan alltså tre trädgårdsägare som vågar bjuda in! Varför inte själv göra ett försök? Anmäl till styrelsen om du kan tänka dig att deltaga i öppen trädgård sommaren 2020!

 

Eftersom just Öppen Trädgård är en aktivitet som kan planeras rätt snabbt och spontant (man vet kanske inte redan i april om man kan freda sin trädgård mot sniglar och slagregn!) är det bra om du ser till att föreningen har en aktuell e-postadress så att du inte missar något intressant!

 

Får du inga utskick kan du anmäla mailadressen till marjatta@elmelid.se så riskerar du inte att missa något framöver!

 


 

 

Den 28 juni är det dags för sommarens stora begivenhet!


Riksförbundet Svensk Trädgård ordnar i samarbete med Trädgårds-amatörerna Tusen Trädgårdar.

Privata trädgårdar, stadsodlingar, koloniområden, gemensamhetsodlingar, parker och balkonger finns att besöka den här dagen. Syftet med arrangemanget är att visa på den mångfald av trädgårdar och det starka odlingsintresset som finns i Sverige.

Trädgårdarna finns över hela landet och är öppna kl 10 – 17. Titta in på www.tradgardsriket.se och se vad som finns i närheten. Det går säkert att lägga upp en bra runda i MittSkåne! Tycker du att det är för få träd-gårdar så anmäler du förslagsvis din egen.


Följ Tusen Trädgårdar på sociala medier:

@tusentradgardar

#tusentradgardar


 

Efter en sommar följer en höst… Din trädgård har du förstås glädje av hela året om och så även av medlemskapet i Ringsjö Trädgårdsvänner.

Höstens program håller redan på att planeras och den första punkten kommer att bli ett besök på Bokeslundsgården utanför Hörby den 26 augusti.

På Bokeslundsgården odlas gamla svenska sorter och hotade svenska husdjursraser har en fristad här. Vi får också se att det är möjligt att få fram både kiwi och wasabi i Sverige och dessutom provsmaka egen honung. Håll utkik efter mer information om anmälan och samåkning. Och under tiden kan du följa Bokeslundsgården på facebook och ta del av allt det spännande som händer där.Tack vare generösa medlemmar, som bidrar med sina kunskaper på föreläsningar och workshops för ingen eller ringa ersättning, kan vi erbjuda aktiviteter som inte kostar dig så mycket mer än medlemsavgiften. Ibland vill vi emellertid erbjuda något extra och då behöver vi ta ut en avgift för att engagera externa föreläsare från när och fjärran. Vi hoppas att ni ser det som en förmån att kunna lyssna på välkända trädgårdsexperter på hemmaplan.


Hör gärna av er till styrelsen om ni har idéer eller synpunkter på programmet.Fler händer behövs!


För att en förening av detta slag ska kunna fungera krävs det att medlemmarna engagerar sig!


Om du kan tänka dig att baka någon gång eller hjälpa till på annat vis så hör av dig till else.haugaard@hotmail.comVill du vara med i styrelsen?

Ta chansen att påverka programmet och vilka föreläsare som bjuds in! För att vara med i styrelsen behöver du inte ha Höörs mest avancerade trädgård, det räcker med ett genuint trädgårdsintresse och lite goda idéer.


Hör gärna av dig med tips på trädgårdsentusiaster till valberedningen:

Anita och Lasse Larsby 070-697 03 50

 

 

Styrelsen 2019

Ordförande                              Else Haugaard

Vice ordförande                       Carina Permerup

Kassör                                    Janna Larsson

Sekreterare                             Liselotte Moberg

Ledamöter                               Ann-Marie Andersson

                                                Ingegerd Cederberg

                                                Marjatta Elmelid

                                                Carina Ernemyr

Suppleant                                Magdalena Stjerndahl

Suppleant                                Elisabet Borling


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


En förening inom